In de gemeente Sittard-Geleen zijn de afgelopen jaren verschillende boomgaarden aangeplant om de diversiteit van de oude fruitrassen en het Limburgs cultureel erfgoed te beschermen. Plök onderhoudt een aantal van deze boomgaarden om samen te kunnen genieten van dit typische Limburgse landschap en haar vruchten.
Fruit van de boomgaarden
Er was een tijd in Zuid Limburg, voor en vlak na de laatste wereldoorlog, dat er veel hoogstam fruitbomen te zien waren in onze zuidelijkste provincie. Geleen zou zelfs onderdeel van de Haspengouw zijn geweest, documenten laten een roemrucht fruitverleden vermoeden.
Plök blaast nieuw leven in de traditie van de hoogstam, zodat wij elk seizoen kunnen genieten: van winterrust - via bloesem en oogst - naar de laatste herfststorm.
Op dit deel van onze website is informatie te vinden over soorten fruit die je vindt in de boomgaarden.
In de boomgaarden zie je links en rechts aan of nabij fruitbomen qr-codes, deze codes leiden de bezoeker naar informatie over het soort fruit. Maar ook zonder een bezoek aan de boomgaard maken we jou wegwijs: hieronder zie je per boomgaard de verschillende fruitsoorten.
Plök reikt jou allerlei weetjes aan, en niet onbelangrijk: de consumptie van fruit en de verwerking ervan. Klik daarvoor op een van de soorten, een pdf verschijnt met tekst en uitleg over appel, peer, kers of pruim!
Boomgaard Lintjesweg / Munstergeleen
Deze boomgaard is volgens overlevering ergens rond het jaar 2005 aangeplant. Je vindt er hoofdzakelijk appels en peren. Als je vanaf de hoofdingang de boomgaard inkijkt, zie je links de appelbomen. Aan de rechterkant zie je vooral perenbomen, waarvan een groot deel stoofperen bloeien en groeien.
Boomgaard Limbricht
Deze boomgaard is volgens overlevering ergens rond het jaar 2000 aangeplant. Je vindt er hoofdzakelijk appels en peren. Maar in tegenstelling tot de boomgaard Lintjesweg is een groot deel beplant met zeer smakelijke zoete kersen, zoals Mierlose Zwarte, die eerder bloeit dan de latere Hedelfinger.