top of page
Weddings

Boomgaarden

In de gemeente Sittard-Geleen zijn de afgelopen jaren verschillende boomgaarden aangeplant om de diversiteit van de oude fruitrassen en het Limburgs cultureel erfgoed te beschermen. De boomgaard is daarmee gelukkig weer aan een opmars bezig met alleen in deze gemeente al honderden fruitbomen. 

Plök onderhoudt een aantal van deze boomgaarden, om samen te kunnen genieten van dit typische Limburgse landschap dat met name in het voorjaar een prachtig schouwspel geeft met een zee van bloesem.

En de vruchten niet te vergeten!

boomgaarden V2.png
Private Parties
DSC_0335.JPG

Lintjesweg

Deze open boomgaard aan de rand van Munstergeleen telt een grote diversiteit aan appels, peren, pruimen en kersen. En nu ook insecten dankzij een bijenhotel in de hoek door Plök gebouwd. De ideale plek voor het fruitfestival!

image00003.jpeg

Limbricht

Een boomgaard aan de rand van Limbricht waar Plök langs de rand een takkenril gemaakt heeft van snoeihout. Een plek waar dieren veel meer aan hebben dan prikkeldraad. 

Flyover 1_Moment.jpg

Geleenbeek

De Geleenbeek kan weer meanderen en zijn eigen weg kiezen. Samen met dit project zijn honderd jonge fruitbomen in rijen geplaatst die langzaam volwassen worden. 

Corporate Events
DSC_0557.JPG

Plökbos

Een plöktuin met verschillende eetbare bessen, kruiden, vruchten en noten. Een weelderig paradijs waar je eindeloos doorheen kunt struinen en steeds weer iets nieuws kunt ontdekken. 

AR5A4292.jpg

Hóddelshoaf

Een mooie plek, met twee zitplaatsen, veel bloemen en aangeplante bessenstruiken. De hoaf is aan de zuidzijde verrijkt met een gemengde Limburgse haag. Notre Reine realiseerde de aanplant van nieuwe druivenranken.

IMG_2159.jpg

Kriekenweide

Een fruitweide met een speciaal doel. Zure kersen voor de productie van kriekenbier en speciale appelrassen voor een smaakvolle cider. En natuurlijk mag een bijenhotel niet ontbreken! 

IMG_2262.jpg

Oude Perengaard

De oudste fruitbomen van de gemeente vind je hier. Deze perenbomen zijn meer dan 80 jaar oud en dragen nog volop het ras Legipont. Een allemansvriend, zeker geschikt voor stroop.

IMG_7626.jpg

Hoddelsley

Prachtig verscholen gelegen ligt de kersenboomgaard op de hoddelsley met een grote verscheidenheid aan kersenrassen. Een ideale plek voor een picknick en om lekker weg te dommelen. 

WhatsApp Image 2020-10-31 at 16.21.49.jpeg

BeleafBóngerd

Direct naast de kersenboomgaard ligt de BelaefBóngerd. Een nieuw aangekocht stuk grond door de gemeente dat Plök omtovert tot een wei waar de beleving centraal staat. 

Maar er is meer!

Gelukkig bloeit de bloesem op meerdere plekken in Sittard-Geleen. In Lahrhof en Sittard Oost zijn boomgaarden waar mensen eveneens kunnen genieten van de bloesem, of onder het bladerendek in de schaduw van de fruitbomen picknicken, om de mooie omgeving bewonderen.

De fruitboomgaard Lahrhof is idyllisch gelegen, onderaan de Kollenberg, nabij een prachtige boerderij. Een tekening uit 1761 doet vermoeden dat deze fruitboomgaard werd aangelegd, maar al eerder, in de loop van de 14de en 15de eeuw, verspreidde zich in de regio de fruitteeltkunst. (Een document uit de 18de eeuw doet vermoeden dat er meer aan de hand was: duizend fruitbomen werden vanuit Geleen naar de Duitse stad Aken verscheept.)

 

In het meest oostelijk deel, richting Wehr in Duitsland, is de gemeente Sittard-Geleen bezaaid met honderden fruitbomen die door de snoeigroep Fruit Oppe Grens worden onderhouden.

 

Verder westelijk, voorbij Limbricht, zijn er ook nog fruitboomgaarden.

In het kader van de Grensmaascorrectie is er een groot aantal jonge fruitbomen geplant, o.a. in Schipperskerk. 

bottom of page